Τα μυστικά για τον τέλειο γύρο στο σπίτι
Θέλετε να φτιάξετε τον τέλειο χοιρινό γύρο στο σπίτι; Δείτε εδώ τα μυστικά για τον τέλειο γύρο στο σπίτι. Σήμερα, στην Ελλάδα και την Κύπρο, το κρέας του γύρου είναι τυπικά χοιρινό ή κοτόπουλο. Θεωρείται ότι είναι το πιο βολικό γεύμα όταν είστε έξω και να έχετε κατά νου ότι είναι πολύ προσιτό. Όποιο κι αν είναι το κρέας που θα επιλέξετε, ο γύρος σερβίρεται κυρίως τυλιγμένος σε μαλακή πίτα. Βέβαια, υπάρχει και η επιλογή της κυπριακής πίτας, του ψωμιού, της τορτίγιας και της αραβικής πίτας. Τις περισσότερες φορές, ο γύρος συνοδεύεται από κρεμμύδια, φρέσκες ντομάτες, τηγανητές πατάτες και τζατζίκι, η διάσημη αλοιφή που φτιάχνεται με στραγγιστό γιαούρτι, αγγούρια και σκόρδο. Φυσικά, υπάρχουν παραλλαγές για το πως να φάτε και να απολαύσετε ένα τυλιχτό με γύρο.
Πώς να φτιάξετε γύρο μόνοι σας;
Αυτός είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε έναν πιο υγιεινό γύρο με ποιοτικά συστατικά. Μπορείτε να βρείτε την κλασική πίτα εύκολα, αφού πωλείται σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και το χοιρινό επίσης είναι άμεσα διαθέσιμο.
Τελευταία έχουν βγει στην αγορά ειδικά μείγματα βοτάνων και μπαχαρικών για γύρο, αν και σε κάθε σπίτι υπάρχει ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και κύμινο. Η παρακάτω συνταγή είναι μόνο μία από τις πολλές παραλλαγές που μπορείτε να δοκιμάσετε. Με λίγη φαντασία και πειραματισμό μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας τέλεια συνταγή για γύρο.
Κόβουμε το κρέας σε στενές, λεπτές λωρίδες και το μαρινάρουμε με νερό, αλάτι και ζάχαρη. Προσθέστε λίγο ρίγανη και κύμινο αν σας αρέσει η γεύση. Ξεπαγώστε την πίτα, κόψτε σε λεπτές φέτες τη ντομάτα και το κρεμμύδι και τηγανίστε τα πατατάκια. Θα χρειαστείτε επίσης λίγο γιαούρτι, τζατζίκι, μουστάρδα ή ότι άλλο θέλετε να αλείψετε στην πίτα.
Το πιο σημαντικό βήμα για να φτιάξετε τον τέλειο χοιρινό γύρο δεν είναι άλλο από το καλό χοιρινό! Επιλέξτε χοιρινό κρέας καλής ποιότητας, κατά προτίμηση φέτες φιλέτο και καρυκεύστε με μια επιλογή από μπαχαρικά όπως ρίγανη, θυμάρι, σκόρδο και κρεμμύδι. Τα μπαχαρικά καλύτερα να τα χρησιμοποιήσετε χωρίς τα κοτσάνια.
Το μυστικό συστατικό αυτής της παραδοσιακής συνταγής για χοιρινό γύρο είναι να προσθέσετε λίγο μέλι και ξύδι στη μαρινάδα για να σπάσει την έντονη υφή του χοιρινού κρέατος. Εάν μαρινάρετε τον χοιρινό γύρο του χοιρινού σας στο ψυγείο για δώδεκα ώρες, θα επιτρέψετε στα μπαχαρικά να εμποτίσουν τον γύρο και να του δώσουν τα επιθυμητά αρώματα.
Αν δεν μαρινάρετε το κρέας, δεν θα έχει την ίδια καλή γεύση που απολαμβάνετε σε ένα ψητοπωλείο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλμη για να εμποτίσει το κρέας και να έχει υγρασία.
Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το ψήνουμε μαζί με τις πίτες. Απλώστε την αλοιφή της επιλογής σας στις πίτες και προσθέστε το κρέας, την ντομάτα και το κρεμμύδι. Οι πίτες μπορούν να μπουν και στην πίτα ή να σερβίρονται ξεχωριστά στο πιάτο. Η δεύτερη επιλογή διευκολύνει το τύλιγμα της πίτας καθώς δεν θα είναι πολύ γεμάτη.
Υπάρχουν πολλά μυστικά και τεχνικές για έναν νόστιμο και μαλακό γύρο. Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστούμε μαζί σας κάποια από τα μυστικά μας για τον πιο νόστιμο γύρο.
Το μεγάλο μυστικό για έναν γευστικό και μαλακό γύρο είναι το μαρινάρισμα του κρέατος. Το καλύτερο κομμάτι για να φτάξετε γύρο είναι ο λαιμός του χοιρινού που έχει αρκετό λίπος ώστε να παραμείνει μαλακό μετά το ψήσιμο.
Το κρέας καλό είναι να το κόψετε σε πολύ λεπτές φέτες, λιγότερο από ένα εκατοστό. Ακόμη, πρέπει να αφαιρέσετε τις λευκές ίνες του κρέατος γιατί σκληραίνουν με το ψήσιμο.
Όσον αφορά στο ψήσιμο του γύρου πρέπει να τον ψήσετε αργά για να ψηθεί ομοιόμορφα και να κόβετε τα κομμάτια που έχουν ψηθεί ανά τακτό χρονικό διάστημα.
Συνοδευτικά του γύρου
Τα βασικά συνοδευτικά του γύρου πέρα από τις πίτες είναι οι τηγανητές πατάτες, τα λαχανικά όπως η ντομάτα, το αγγούρι, το κρεμμύδι και το μαρούλι, καθώς και οι αλοιφές. Πέρα από το κλασικό και αγαπημένο σε όλους τζατζίκι, μπορείτε να το κρατήσετε απλό με κέτσαπ και μουστάρδα, αλλά και να χρησιμοποιήσετε λιγότερο κλασικές επιλογές. Αυτές είναι η μουστάρδα με μέλι, η σως μπάρμπεκιου, η σως γιαουρτιού και η δική μας μυστική σως.
Είναι υγιεινός ο γύρος;
Γενικά, ο γύρος έχει λιγότερα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες από την πίτσα ή τα burger. Λένε ότι το χοιρινό λίπος βρίσκεται κάτω από το δέρμα, οπότε αφαιρείται όταν σφάζεται το γουρούνι. Από την άλλη πλευρά, όταν βλέπετε πόσο λίπος στάζει από τον γύρο καθώς ψήνεται και εντοπίζετε τα κομμάτια λίπους στο μαγειρεμένο κρέας είναι λογικό να πιστεύουμε πως πρόκειται για ένα κάπως λιπαρό φαγητό.
Το πόσες θερμίδες θα σας δώσει ένα τυλιχτό με γύρο εξαρτάται από το αν θα έχει πατάτες τηγανητές μέσα, καθώς και από το είδος της αλοιφής που θα επιλέξετε. Για παράδειγμα, το τζατζίκι θεωρείται συγκριτικά με τη μαγιονέζα μια πιο υγεινή επιλογή με λιγότερο θερμιδικό φορτίο.
Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε στο τυλιχτό σας λαχανικά, όπως ντομάτα, αγγούρι και κρεμμύδι που δίνουν επιπλέον γεύση στο φαγητό σας και έχουν θρεπτικά συστατικά. Αν δεν το παρακάνετε τρώγοντας γύρο καθημερινά, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Πρόκειται για μια πολύ νόστιμη και κλασική επιλογή για ένα γρήγορο ρεύμα και ο γύρος του Έμπα στο Ψητό δεν θα σας απογοητεύσει!