9 συμβουλές για το τέλειο ψήσιμο κοτόπουλου
Το κοτόπουλο πολλές φορές θεωρείται ένα υγιεινό μεν αλλά βαρετό κρέας. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Το κοτόπουλο μπορεί να γίνει πολύ γευστικό με αυτές τις 9 συμβουλές για το τέλειο ψήσιμο κοτόπουλου από το Έμπα στο Ψητό.
1. Επιλέγοντας κομμάτια κοτόπουλου
Τα στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και πέτσα είναι η πιο δημοφιλής επιλογή όσον αφορά το καθημερινό μαγείρεμα, αλλά υπάρχουν τόσες πολλές άλλες νόστιμες επιλογές που μπορείτε να κάνετε εναλλαγή της συνταγής σας. Μπορείτε να βρείτε πολύ ωραίες συνταγές με μπούτια και με φτερούγες κοτόπουλου. Αν λαχταράτε τορτίγιες κοτόπουλου, αναζητήστε συνταγές με φιλέτο κοτόπουλου.
2. Δοκιμάστε να το βάλετε σε άλμη
Εάν έχετε πιει ποτέ μια μπουκιά κοτόπουλου και το αισθανθήκατε τρομερά ζουμερό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το κοτόπουλο να έχει αλατιστεί.
Η άλμη είναι η διαδικασία επεξεργασίας του κρέατος με αλάτι και άλλα αρώματα (σκεφτείτε κόκκους πιπεριού, βότανα ή ζάχαρη). Αυτό μαλακώνει το κρέας και συσκευάζει περισσότερη γεύση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό διάλυμα άλμης ή ξηρή άλμη για να πετύχετε τέλεια υγρό κοτόπουλο.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλμη για οποιοδήποτε είδος συνταγής κοτόπουλου, αλλά λειτουργεί ιδιαίτερα καλά όταν τηγανίζετε, καπνίζετε ή ψήνετε κοτόπουλο στο φούρνο.
3. Να είστε γενναιόδωροι με το αλατοπίπερο
Μην τσιγκουνευτείτε το αλάτι και το πιπέρι εάν θέλετε να κάνετε το κοτόπουλο σας γευστικό και αρωματικό. Ενώ το αλάτι και το πιπέρι είναι απαραίτητα, υπάρχουν πολλά υπέροχα καρυκεύματα που θα θελήσετε να εφαρμόσετε άφθονα και στο ψητό κοτόπουλο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για λιγότερο επιεικώς κοψίματα όπως στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς δέρμα.
4. Προσθέστε βούτυρο ή λάδι
Χρησιμοποιήστε ένα μαγειρικό λίπος σε υψηλή θερμοκρασία για να διατηρήσετε το ψημένο κοτόπουλο σας ζουμερό. Είναι σημαντικό αν ψήνετε το κοτόπουλο σας σε υψηλές θερμοκρασίες να χρησιμοποιείτε μαγειρικό λίπος. Το βούτυρο, το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας είναι εξαιρετικές επιλογές. Θα βοηθήσει επίσης την πέτσα να γίνει τραγανή.
5. Προετοιμασία πριν το μαγείρεμα
Η διαδικασία προετοιμασίας του κοτόπουλου ξεκινά πολύ πριν το μαγείρεμα. Ξεκινά με την αγορά του κατάλληλου κοτόπουλου. Αν δεν ξεκινήσετε με ένα καλό κοτόπουλο, δεν μπορείτε να έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε.
Μόλις έχετε ολόκληρο το κοτόπουλο ή τα μέρη του κοτόπουλου, φροντίστε να βγάλετε το κρέας σας από το ψυγείο νωρίς. Αυτό δίνει στο κοτόπουλο την ευκαιρία να ζεσταθεί σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν παραλείψετε αυτό το βήμα, το εσωτερικό του κοτόπουλου σας θα παραμείνει κάτω από τη θερμοκρασία όταν τελειώσει το εξωτερικό. Για να μην συμβεί αυτό, βγάλτε ένα ολόκληρο πουλί από το ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα πριν εφαρμόσετε θερμότητα. Βγάλτε μέρη όπως το στήθος και τους μηρούς τουλάχιστον 30 λεπτά νωρίτερα.
Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε νωρίς είναι να προσθέσετε αλάτι. Αυτό επιτρέπει στο αλάτι να ποτιστεί βαθύτερα στο κοτόπουλο, καρυκεύοντας περισσότερο το εσωτερικό του κρέατος παρά την επιφάνεια. Σε μια πλαστική σακούλα ή σκεπασμένο μπολ, προσθέστε αλάτι το προηγούμενο βράδυ ή το πρωί της ημέρας που θα μαγειρέψετε το κοτόπουλο σας.
6. Ψήνουμε το κοτόπουλο σε υψηλή θερμοκρασία
Σκεφτείτε να ψήσετε το κοτόπουλο σας σε υψηλότερη θερμοκρασία για λιγότερο χρόνο. Πολλοί μάγειρες λένε ότι οι 200 βαθμοί κελσίου είναι το γλυκό σημείο για το ψήσιμο του κοτόπουλου. Αν το ψήσετε για περισσότερη ώρα σε χαμηλότερη θερμοκρασία, κινδυνεύετε να στεγνώσει το κρέας. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι αφήνετε λιγότερα περιθώρια λάθους εάν το αφήσετε πολύ ώρα στο φούρνο. Περισσότερα για αυτό θα δείτε παρακάτω.
7. Ψήστε το για το σωστό χρονικό διάστημα
Αν ψήσετε το κοτόπουλο σας στους 200°C, θα πρέπει να το παρακολουθήσετε σχολαστικά όσο το έχετε στον φούρνο. Χρειάζεται προσοχή ώστε να ψηθεί πολύ καλά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της σαλμονέλας. Θέλετε να ψήσετε το κοτόπουλο σε εσωτερική θερμοκρασία 165°C και ούτε ένα βαθμό παραπάνω αν μπορείτε να το ελέγξετε με ένα θερμόμετρο ειδικό για κρέατα. Οι χυμοί πρέπει να τρέξουν όταν είναι έτοιμο.
8. Ψήσιμο κοτόπουλου στη σχάρα
Η διαδικασία του ψησίματος κοτόπουλου είναι απλή, αλλά υπάρχουν μερικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου. Πρώτον, όλα τα κύρια μέρη κοτόπουλου μαγειρεύονται ομοιόμορφα στη σχάρα. Δεν χρειάζεται ποτέ να τα αναποδογυρίσετε περισσότερες από μία ή δύο φορές, καθιστώντας την ενεργό διαδικασία μαγειρέματος κυρίως παθητική, δηλαδή αναμονή και πρόβλεψη.
Καθώς περιμένετε να ψηθεί το κοτόπουλο σας στη σχάρα, να έχετε κατά νου ότι η θερμότητα μπορεί να διαφέρει σημαντικά από τη μια σχάρα στην άλλη ή από τη μια πλευρά της ψησταριάς σας στην άλλη. Οπότε βασίζεστε στο θερμόμετρο κρέατος περισσότερο από ό,τι βασίζεστε στις οδηγίες χρόνου συνταγής.
Υπάρχουν υπέροχοι τρόποι για να δημιουργήσετε στρώσεις γεύσης πριν το κοτόπουλο σας βρεθεί στη σχάρα όπως είναι οι μαρινάδες. Οι μαρινάδες έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τη γεύση και να κάνουν τη σάρκα πιο ζουμερή. Ένας άλλος τρόπος για να προσθέσετε γεύση στο κοτόπουλο σας είναι του μαγειρέματος. Εάν χρησιμοποιείτε ψησταριά με κάρβουνο ή ξύλα, λάβετε υπόψη τη γεύση που προσθέτει το καύσιμο σας.
Ένα άλλο κλειδί για το ψήσιμο κοτόπουλου είναι να παραλείψετε τα χοντρά κομμάτια. Ένα βαρύ στήθος κοτόπουλο θα μπορούσε ενδεχομένως να πάρει πολύ χρόνο για να ψηθεί στη σχάρα, και να καεί εξωτερικά πριν ψηθεί στο κέντρο.
9. Αφήστε το να ξεκουραστεί
Όταν τελειώσει το μαγείρεμα, όπως και μια καλή μπριζόλα, το κοτόπουλο χρειάζεται να ξεκουραστεί. Μόλις δείτε ότι είναι έτοιμο, σταματήστε τη φωτιά και αφήστε το να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν το κόψετε. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στο κολλαγόνο να πυκνώσει τους χυμούς, με αποτέλεσμα πιο ζουμερό κομμάτι κρέατος.
Δείτε περισσότερα άρθρα για ψητά:
- Πώς να προετοιμάσετε σωστά το κρέας για το ψήσιμο
- 3 + 1 τρόποι για να συντηρήσετε σωστά το κρέας
- 9 + 1 tips για το τέλειο μπάρμπεκιου
- Τα μυστικά για τον τέλειο γύρο στο σπίτι
- 9 tips για το ψήσιμο του κρέατος
- Τι πρέπει να ξέρετε για τον γύρο και το καλαμάκι