3-1-τρόποι-για-να-συντηρήσετε-σωστά-το-κρέας

3 + 1 τρόποι για να συντηρήσετε σωστά το κρέας

Το κρέας μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια για εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια εάν συντηρηθεί σωστά. Δείτε 3  + 1 τρόπους από το Έμπα στο Ψητό για να συντηρήσετε σωστά το κρέας. Το να διατηρείτε το κρέας κρύο στην κατάψυξη είναι η πιο προφανής μέθοδος. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι διατήρησης του κρέατος, μερικοί από τους οποίους χρησιμοποιούνται εδώ και 1.000 χρόνια ή περισσότερο.

1. Συντήρηση στην κατάψυξη

Προετοιμάστε το κρέας πριν το καταψύξετε. Για να μην χαλάσει στην κατάψυξη, ετοιμάστε και συσκευάστε το κρέας πριν το βάλετε στην κατάψυξη.

Το κρέας και τα πουλερικά μπορούν να καταψυχθούν στη συσκευασία του καταστήματος, αλλά καλό είναι να τυλίγετε υπερβολικά τη συσκευασία για να βεβαιωθείτε ότι δεν μπορεί να εισέλθει αέρας στη συσκευασία. Χρησιμοποιήστε πλαστικές σακούλες και αλουμινόχαρτο βαρέως τύπου ειδικά σχεδιασμένο για χρήση στην κατάψυξη για να το τυλίξετε υπερβολικά.

Φροντίστε οπωσδήποτε να αφαιρέσετε τον αέρα από τη συσκευασία. Μπορείτε να χρηδιμοποιήσετε ειδικές σακούλες για την αποθήκευση τροφίμων που έχουν ειδικό κούμπωμα που μπορείτε να βγάλετε τον αέρα αποτελεσματικά. Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία, όπως πλαστικά βάζα και κονσέρβες ασφαλείς για κατάψυξη.

Χρησιμοποιήστε περιτυλίγματα όπως αλουμινόχαρτο, πλαστικές σακούλες κατάψυξης ή περιτύλιγμα και σακούλες από πολυαιθυλένιο. Αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερα οστά από το κρέας πριν τα καταψύξετε, καθώς τα οστά καταλαμβάνουν χώρο και μπορούν να συμβάλουν στο να χαλάσει το κρέας.

Τοποθετήστε χαρτί κατάψυξης ή τυλίξτε ανάμεσα σε μπιφτέκια λαδόκολλα για να διευκολύνετε τον διαχωρισμό τους όταν τα βγάλετε από την κατάψυξη.

Πόσο μπορεί να μείνει στην κατάψυξη κάθε είδος κρέατος;

Μάθετε πόσο καιρό μπορείτε να αποθηκεύετε με ασφάλεια το κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν διατηρείται για πάντα στην κατάψυξη.

Το άψητο κρέας, όπως για παράδειγμα οι μπριζόλες,  μπορεί να διατηρηθεί κατεψυγμένο με ασφάλεια για 4-12 μήνες. Ο άψητος κιμάς μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια μόνο για 3-4 μήνες. Το μαγειρεμένο κρέας μπορεί να αποθηκευτεί για 2-3 μήνες.

Τα λουκάνικα για χοτ ντογκ και τα αλλαντικά μπορούν να καταψυχθούν για 1-2 μήνες.  Τα πουλερικά, δηλαδή η άψητη γαλοπούλα και κοτόπουλο, καθώς και μαγειρεμένη γαλοπούλα και κοτόπουλο μπορούν να διατηρηθούν για 3-12 μήνες.

Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε θερμοκρασία κατάψυξης ή χαμηλότερης θερμοκρασίας -18 °C ή χαμηλότερη. Φροντίστε να επισημαίνετε όλα τα δοχεία και τις συσκευασίες. Πρέπει να ξέρετε τι υπάρχει στην κατάψυξη και πόσο παλιό είναι.

Η ετικέτα πρέπει να γράφει το είδος του κρέατος (στήθος κοτόπουλου, μπριζόλα, κιμάς κ.λπ.), αν είναι ωμό ή μαγειρεμένο, καθώς και την ημερομηνία κατάψυξης.

Για να σας βοηθήσουμε να βρείτε πράγματα αργότερα, είναι καλή ιδέα να ομαδοποιήσετε παρόμοια αντικείμενα μαζί. Για παράδειγμα, βάλτε όλο το κοτόπουλο μαζί, όλο το μοσχάρι μαζί, όλο το χοιρινό μαζί.

Χρησιμοποιήστε πρώτα τα παλαιότερα κρέατα για να αποφύγετε να τα πετάξετε λόγω παλαιότητας.

 Μάθετε πώς να ξεπαγώνετε το κρέας

Η σωστή απόψυξη θα βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας τροφικής ασθένειας. Ξεπαγώστε το κρέας στο ψυγείο. Σχεδιάστε εκ των προτέρων καθώς μεγάλα αντικείμενα όπως οι γαλοπούλες θα χρειαστούν περίπου 24 ώρες για να ξεπαγώσουν με αυτόν τον τρόπο. Ξεπαγώστε βυθίζοντας το κρέας (που βρίσκεται σε αεροστεγή συσκευασία) σε κρύο νερό. Αλλάζετε το νερό κάθε 30 λεπτά μέχρι να ξεπαγώσει τελείως.

Μπορείτε να ξεπαγώσετε το κρέας σε φούρνο μικροκυμάτων, αλλά φροντίστε να το ψήσετε αμέσως. Τα μικροκύματα ξεπαγώνουν άνισα το κρέας και μπορεί να αρχίσουν να ψήνουν μέρη του κρέατος.

Πριν το μαγείρεμα, ψάξτε για σημάδια από έγκαυμα κατάψυξης. Το έγκαυμα κατάψυξης είναι ο αποχρωματισμός του κρέατος λόγω κατάψυξης και δεν καθιστά απαραίτητα το κρέας μη βρώσιμο. Κόψτε τις μερίδες που έχουν καεί στην κατάψυξη πριν τις καταναλώσετε. Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική. Εάν το κρέας ή το πουλερικό φαίνονται ή μυρίζουν περίεργα μην τα φάτε.

2. Συντήρηση με αλάτι

Μπορείτε να διατηρήσετε σωστά το κρέας με αλάτι. Αυτή είναι μια από τις παλαιότερες μεθόδους συντήρησης κρέατος.

Τοποθετήστε τα κομμάτια του κρέατος σε αεροστεγή βάζα αποθήκευσης (ή πλαστικές σακούλες αποθήκευσης), φροντίζοντας να καλύψετε πλήρως το κρέας με αλάτι. Δημιουργήστε εναλλακτικά στρώματα κρέατος και αλατιού για να εξασφαλίσετε ότι όλα τα μέρη του κρέατος καλύπτονται με αλάτι.

Διατηρήστε τα βάζα/σακούλες σε δροσερό μέρος για ένα μήνα. Προσδιορίστε πόσο χρόνο θα αλατίζετε το κρέας χρησιμοποιώντας αυτόν τον τύπο: 7 ημέρες ανά εκατοστό πάχους. Για παράδειγμα, ένα ζαμπόν που έχει πάχος 10 εκατοστά θα χρειαστεί να ωριμάσει για 70 ημέρες.

Τα αλλαντικά μπορεί να διαρκέσουν 3-4 μήνες χωρίς ψυγείο εάν φυλάσσονται σε αεροστεγή συσκευασία όπως πλαστικές σακούλες.Θα θελήσετε να ξεπλύνετε το περιττό αλάτι από το κρέας πριν το μαγείρεμα.

3. Συντήρηση κρέατος με αφυδάτωση

Φτιάξτε το δικό σας παστό κρέας. Αυτό μπορεί να γίνει στο σπίτι χρησιμοποιώντας τη σόμπα και το φούρνο σας. Κόβουμε το κρέας σε στενές λωρίδες με διατομή 1cm x 1cm.

Βράζετε λωρίδες κρέατος στο μάτι της κουζίνας για 3-5 λεπτά για να φύγουν τα βακτήρια. Βγάζουμε το κρέας από το νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει μέχρι να στεγνώσει. Ψήνουμε σε φούρνο (στη χαμηλότερη ρύθμιση) για 8-12 ώρες.

Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εμπορικό αφυγραντήρα τροφίμων αντί για φούρνο.

Το σωστά αποξηραμένο κρέας θα είναι κολλώδες, σκληρό ή δερματώδες. Το κρέας που αφυδατώνεται με αυτόν τον τρόπο θα διαρκέσει 1-2 μήνες σε αεροστεγή δοχεία χωρίς ψυγείο.

4. Συντήρηση με κονσερβοποίηση

Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα εργαλεία για την κονσερβοποίηση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δοχείο πίεσης και βάζα κονσερβοποίησης. Χρησιμοποιήστε ένα δοχείο πίεσης (γνωστό και ως χύτρα ταχύτητας) για να ρυθμίσετε την πίεση κατά τη διαδικασία κονσερβοποίησης.

Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας βάζα για την κονσερβοποίηση του κρέατος. Ο ζεστός ατμός υψηλής πίεσης μαγειρεύει, σφραγίζει και αποστειρώνει το κρέας στα βάζα κονσερβοποίησης.

Γεμίστε την κονσέρβα με λίγο νερό νερό. Ξεκινήστε να χρονομετρείτε τη διαδικασία κονσερβοποίησης μόλις το μανόμετρο φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, αφαιρέστε το κονσέρβα από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.

Μην ανοίγετε μέχρι να κρυώσει πλήρως και να αποσυμπιεστεί φυσικά. Η εξαναγκαστική ψύξη με τρεχούμενο κρύο νερό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση των τροφίμων και τη στρέβλωση του καπακιού. Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα που αποθηκεύονται σε δροσερό και ξηρό μέρος μπορούν να διαρκέσουν έως και ένα χρόνο.

Δείτε περισσότερα άρθρα για ψητά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed