9-tips-για-το-ψήσιμο-του-κρέατος

9 tips για το ψήσιμο του κρέατος

Το ψήσιμο του κρέατος στη φωτιά χρονολογείται από την αρχή του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι το ψήσιμο στη σχάρα είναι βασικά η πρωτότυπη μέθοδος μαγειρέματος. Σε αυτό το άρθρο θα δείτε 9 tips για το ψήσιμο του κρέατος από τους ψήστες στο Έμπα στο Ψητό στην Αργυρούπολη.

Αν και είμαστε λίγο πιο εξελιγμένοι με το πώς μαγειρεύουμε το κρέας στη φωτιά, η ιδέα είναι ακόμα η ίδια. Τα κρέατα και τα λαχανικά ψητά στη σχάρα πάνω από τις καυτές φλόγες δίνουν ένα υπέροχο άρωμα εξωτερικά ενώ τα διατηρούν ζουμερά και νόστιμα στο κέντρο.

1.Φροντίζετε πάντα η σχάρα σας να είναι ζεστή

Η προσθήκη του κρέατος σε μια ζεστή σχάρα θα του δώσει ένα υπέροχο ψήσιμο εξωτερικά, ενώ θα το διατηρήσει τέλεια ζουμερό στο κέντρο. Θα εμποδίσει το φαγητό να κολλήσει στη σχάρα και είναι σημαντικό για την ασφάλεια στο μαγείρεμα.

Η προσθήκη κρέατος σε μια ζεστή σχάρα θα βοηθήσει να σκοτωθούν τα βακτήρια. Ανάλογα με τη σχάρα και τη θερμοκρασία, θα χρειαστούν 10-15 λεπτά για να ζεσταθεί μια σχάρα, οπότε προγραμματίστε ανάλογα.

2. Διατηρήστε το κατεψυγμένο κρέας στη συντήρηση για 24 ώρες

Διατηρήστε τα κατεψυγμένα κρέατα παγωμένα όσο ξεπαγώνουν, ώστε να μην αναπτύξουν επιβλαβή βακτήρια. Το κρέας στο ψυγείο είναι ασφαλές για χρήση 1 έως 2 ημέρες μετά την πλήρη απόψυξή του ή μπορεί να ξαναπαγωθεί εάν τελικά δεν το χρησιμοποιήσετε.

Τα μεγαλύτερα κρέατα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ξεπαγώσουν στο ψυγείο. Για παράδειγμα, μια μεγάλη κατεψυγμένη γαλοπούλα θα πρέπει να αποψυχθεί στο ψυγείο για 24 ώρες για κάθε 2,5 κιλά που ζυγίζει.

Μπορείτε επίσης να ξεπαγώσετε το κρέας σε ένα νεροχύτη γεμάτο με κρύο νερό. Βάλτε το κρέας σε μια σακούλα και βυθίστε το πλήρως στον νεροχύτη. Αλλάζετε το νερό κάθε 30 λεπτά καθώς αρχίζει να ζεσταίνεται. Το κρέας που έχει ξεπαγώσει με αυτόν τον τρόπο πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως.

Ποτέ μην ξεπαγώνετε τα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου, διαφορετικά μπορεί να δημιουργηθούν επιβλαβή βακτήρια.

3. Μαρινάρετε το κρέας έως και 12 ώρες πριν για πιο νόστιμη γεύση

Μόλις ξεπαγώσει το κρέας, βάλτε τη μαρινάδα σε μια επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα μαζί με το κρέας σας και αφήστε τη στο ψυγείο. Όχι μόνο θα βοηθήσει να μαλακώσετε το κρέας σας, αλλά το κρέας θα απορροφήσει τις γεύσεις και θα κάνει το κρέας σας πιο νόστιμο.

Οι μαρινάδες μπορούν να γίνουν με βαλσάμικο, κόκκινο κρασί και με βότανα και μπαχαρικά.

4. Βγάλτε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον 15-30 λεπτά πριν το ψήσετε

Κρατήστε το κρέας σε ένα ταψί ή σε μια σακούλα για να μην μολύνετε τους πάγκους σας. Το κρέας που είναι πολύ κρύο θα μαγειρευτεί ανομοιόμορφα και θα το παρακάνει εξωτερικά ενώ είναι λίγο ψητό εσωτερικά.

Μετριάστε ό,τι μαγειρεύετε αφήνοντάς το να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Θα μαγειρευτεί πολύ πιο ομοιόμορφα. Για παράδειγμα, αν βγάλετε μια μπριζόλα από το ψυγείο και την αφήσετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες και στη συνέχεια τη ψήσετε, η ομοιομορφία θα είναι σχεδόν τέλεια. Εάν βγάλετε μια κρύα μπριζόλα από το ψυγείο και τη βάλετε σε ένα ζεστό τηγάνι, θα έχετε ένα τεράστιο γκρι σημάδι γύρω από τη μπριζόλα.

5. Μαγειρέψτε μεγάλα κομμάτια κρέατος με το κόκκαλο

Τα μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος με κόκκαλο είναι καλύτερα γιατί διατηρούν την περισσότερη υγρασία και γεύση. Όσο περισσότερο κρέας κόβεται, τόσο περισσότερες επιφάνειες έχει μέσα από τις οποίες θα στύβονται οι χυμοί.

6. Μαγειρέψτε τα περισσότερα κρέτα σε δύο βήματα

Βήμα πρώτο: το μαγείρεμα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία σκοτώνει τα βακτήρια της επιφάνειας, ροδίζει και αρωματίζει την επιφάνεια του κρέατος. Βήμα δεύτερο: μια περίοδος ολοκλήρωσης χαμηλής και ελεγχόμενης θερμότητας μαγειρεύει το κρέας αργά και απαλά, ενώ διατηρεί την υγρασία και την τρυφερότητά του.

Διατηρήστε το τελικό ψήσιμο όσο το δυνατόν πιο κοντά στην τελική εσωτερική θερμοκρασία που θέλετε. Σκεφτείτε ότι το κρέας συνεχίζει να ψήνεται όταν το κατεβάζετε από την ψησταριά, οπότε αυτή τη φορά πρέπει να το λάβετε υπόψη σας, ειδικά για τα λεπτά κομμάτια.

7. Άμεσες και έμμεσες μέθοδοι μαγειρέματος

Το άμεσο μαγείρεμα είναι η πιο κοινή μέθοδος στο ψήσιμο. Είναι ιδανικό για λεπτά κομμάτια όπως μπριζόλες, μπιφτέκια, ψάρια και λουκάνικα καθώς τοποθετούνται απευθείας πάνω στη φωτιά. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του άμεσου μαγειρέματος είναι οι υψηλές θερμοκρασίες μέσα στο μπάρμπεκιου που δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για ψήσιμο, με αποτέλεσμα την υπέροχη γεύση και υφή στο κρέας.

Οι έμμεσες μέθοδοι μαγειρέματος είναι λίγο πιο προηγμένες από το άμεσο μαγείρεμα. Τοποθετήστε το κρέας δίπλα, όχι ακριβώς πάνω από την πηγή θερμότητας. Μόλις ζεσταθούν χωρίστε τα κάρβουνα σας σε δύο στοίβες στα απέναντι άκρα της ψησταριάς.

Τοποθετήστε ένα δίσκο σταγόνων κάτω από τη σχάρα, ανάμεσα στα κάρβουνα. Το κρέας σας ψήνεται στη σχάρα στο χώρο πάνω από το ταψί. Με αυτή τη μέθοδο το μπάρμπεκιου λειτουργεί σαν φούρνος, επομένως είναι ιδανικό για κοψίματα όπως το ψήσιμο των αρνιών που απαιτούν αργό ψήσιμο σε χαμηλότερη φωτιά.

8. Δυναμώνουμε τη φωτιά για να καραμελώσει το κρέας

Εάν είστε αρχάριοι στο ψήσιμο του κρέατος, είναι φυσικό να είστε λίγο προσεκτικοί γιατί φοβάστε μην το κάψετε. Όμως, το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλότερη θερμοκρασία αυξάνει την καραμελοποίηση. Αυτό το καραμέλωμα κάνει το κρέας ακόμη πιο νόστιμο. Είναι επίσης πιο γρήγορο.

9. Αφήστε πάντα το κρέας σας να «ξεκουραστεί» μετά το ψήσιμο

Μοσχαρίσιο κρέας, μπριζόλα, κοτόπουλο και σχεδόν οτιδήποτε ψήσετε στη σχάρα θα έχει πολλές φορές καλύτερη γεύση αν το αφήσετε να σταθεί σε ξύλο κοπής ή πιάτο για λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε.

Αφήνοντας το κρέας να ξεκουραστεί επιτρέπει στους χυμούς του κρέατος, που έχουν οδηγηθεί στο κέντρο ενός ψητού ή μπριζόλας από τη θερμότητα να επιστρέψουν στην επιφάνεια. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιο ζουμερό, πιο νόστιμο κρέας. Μπορείτε να δείτε το μενού μας, το οποίο έχει μεγάλη ποικιλία σε ψηρά για κάθε γούστο!

Δείτε περισσότερα άρθρα για ψητά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed