Πως να ψήσετε σωστά τα λουκάνικα
Κανένα ψήσιμο δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς λουκάνικα. Ωστόσο, υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να ψήσετε τα λουκάνικα. Θέλετε να παίρνετε περισσότερη γεύση από τα λουκάνικα σας κάθε φορά που τα βγάζετε από τη σχάρα; Ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό από το Έμπα στο Ψητό στην Αργυρούπολη για να ψήσετε σωστά τα λουκάνικα κάθε φορά για την επόμενη φορά που θα καλέσετε φίλους για φαγητό.
Τα πάντα για τα λουκάνικα
Ουσιαστικά, ένα καλοφτιαγμένο λουκάνικο είναι μια μάζα αλληλοσυνδεόμενων πρωτεϊνών κρέατος. Καθώς αυτός ο ιστός πρωτεϊνών μαγειρεύεται, συσφίγγει, παγιδεύοντας λίπος, χυμούς κρέατος και αρώματα. Τόσο το λίπος όσο και το αλάτι δίνουν στα λουκάνικα ένα πλεονέκτημα σε σχέση με ολόκληρα κομμάτια κρέατος όσον αφορά τη διατήρηση της υγρασίας και της γεύσης κατά το μαγείρεμα.
Το λίπος παίζει ζωτικό ρόλο, καθώς είναι το πρωταρχικό συστατικό που δίνει στο στόμα μας την αίσθηση του «ζουμερού». Όταν δαγκώνετε μια ζουμερή μπριζόλα, είναι κυρίως το ενδομυϊκό λίπος, που την κάνει ζουμερή, όχι οι πραγματικοί χυμοί κρέατος, οι οποίοι έχουν σε μεγάλο βαθμόβάση το νερό. Τα λουκάνικα μοιάζουν λίγο με μπριζόλες, με τη βέλτιστη ποσότητα λίπους ενσωματωμένη μέσα τους.
Ένα σωστά φτιαγμένο λουκάνικο θα πρέπει να έχει διακριτικά κομμάτια λεπτού λίπους αναμεμειγμένα με το κρέας, σε αναλογία από 20% έως και 40%ή ακόμα περισσότερα. Τα περισσότερα αιωρούνται γύρω από το όριο του 30%, καθιστώντας τα πιο πλούσια και πιο ζουμερά από σχεδόν οποιαδήποτε μπριζόλα που θα βρείτε.
Το αλάτι είναι επίσης υπεύθυνο για την καλή υφή ενός λουκάνικου. Εκτός από το καρύκευμα του κρέατος, διαλύει την πρωτεΐνη μυοσίνη, ένα από τα κύρια συστατικά των μυϊκών ινών. Διαλύοντας τη, το αλάτι επιτρέπει στο κρέας να συγκρατεί περισσότερη υγρασία, καθώς και να συρρικνώνεται λιγότερο κατά το μαγείρεμα (τα δύο φαινόμενα σχετίζονται). Αυτό σημαίνει ότι, επειδή μαγειρεύετε το κρέας σας σε μια καθορισμένη θερμοκρασία, ένα καλοφτιαγμένο, σωστά αλατισμένο λουκάνικο θα διατηρήσει περισσότερη υγρασία από μια χοιρινή μπριζόλα ψημένη στην ίδια θερμοκρασία.
Τι θερμοκρασία πρέπει να έχουν τα λουκάνικα όταν ψήνονται;
Το ψήσιμο λουκάνικων στη σωστή εσωτερική θερμοκρασία είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των τροφίμων. Για να ελέγξετε ότι το κρέας σας έχει φτάσει στη σωστή θερμοκρασία, θα χρειαστείτε έναν αισθητήρα θερμοκρασίας κρέατος ή ένα θερμόμετρο κρέατος.
Για να χρησιμοποιήσετε το θερμόμετρο σας, τοποθετήστε τον αισθητήρα στο παχύτερο μέρος του κρέατος προς το τέλος του μαγειρέματος. Μπορείτε να αφαιρέσετε το κρέας από τη σχάρα αν είναι πάνω ή πάνω από τη σωστή θερμοκρασία κρέατος. Αν όμως είναι κάτω, πρέπει να το ψήσετε μέχρι να φτάσει στη σωστή θερμοκρασία.
Η ιδανική θερμοκρασία κρέατος για τα λουκάνικα είναι 71° Κελσίου. Έτσι, ελέγξτε τα λουκάνικα σας για τη σωστή εσωτερική θερμοκρασία πριν τα βγάλετε από τη σχάρα.
Πώς να ψήσετε τα λουκάνικα με τον σωστό τρόπο;
Αρχικά, τοποθετήστε τα λουκάνικα σας στην σχάρα σε δυνατή φωτιά για να ροδίσουν. Μετά από ένα λεπτό τα αναποδογυρίζουμε να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά.
Μόλις ροδίσουν καλά τα λουκάνικα και από τις δύο πλευρές, χαμηλώστε τη φωτιά στη σχάρα σε μέτρια θερμοκρασία. Στη συνέχεια, μετακινήστε τα λουκάνικα σας όσο πιο μακριά μπορείτε από την πηγή θερμότητας. Εάν μαγειρεύετε στα κάρβουνα, μπορείτε να μετακινήσετε τα λουκάνικα σας στην πιο δροσερή πλευρά, ώστε να μην είναι ακριβώς πάνω από τα κάρβουνα.
Στη συνέχεια, αφήστε τα λουκάνικα να ψηθούν. Τα λουκάνικα πρέπει να ψηθούν για 10 – 15 λεπτά, ανάλογα με το είδος τους, το μέγεθος και το πάχος τους. Ελέγχετε τακτικά και συνεχίστε να τα γυρίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να βεβαιωθείτε ότι έχουν ψηθεί ομοιόμορφα.
Προς το τέλος του χρόνου μαγειρέματος, χρησιμοποιήστε το θερμόμετρο κρέατος για να ελέγξετε την εσωτερική θερμοκρασία των λουκάνικων. Αν έχει φτάσει τους 71° Κελσίου, μπορείτε να αφαιρέσετε τα λουκάνικα σας από τη φωτιά. Ωστόσο, εάν τα λουκάνικα δεν είναι αρκετά ζεστά ακόμα, αφήστε τα για λίγα λεπτά ακόμα. Τέλος, τα σερβίρουμε αμέσως.
Πώς να ψήσετε λουκάνικα στη σχάρα με έμμεση θερμότητα;
Η χρήση ψησίματος ζώνης και έμμεσης θερμότητας είναι ο καλύτερος τρόπος για να ψήσετε λουκάνικο.
Η μέθοδος 2 ζωνών σάς επιτρέπει να μαγειρέψετε πρώτα το λουκάνικο με πραγματικά απαλή, σταθερή έμμεση θερμότητα πριν τα ψήσετε σε δυνατή άμεση φωτιά για ένα γευστικό τελείωμα απανθράκωσης. Είναι πολύ εύκολο και το λουκάνικο βγαίνει τέλεια κάθε φορά. Δείτε πώς το κάνετε
Αρχικά, μαγειρέψτε το λουκάνικο με έμμεση φωτιά: Τοποθετήστε το λουκάνικο στην έμμεση πλευρά της ψησταριάς. Κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά, αναποδογυρίζοντάς τα μέχρι τη μέση. Η θερμότητα από την πλευρά άμεσης θερμότητας της ψησταριάς θα κυκλοφορήσει γύρω από το λουκάνικο, μαγειρεύοντάς τα με πραγματικά ήπια έμμεση θερμότητα.
Στη συνέχεια, ψήνετε το λουκάνικο στη σχάρα σε απευθείας φωτιά: Μεταφέρετε το λουκάνικο στην πλευρά της ψησταριάς που ζεσταίνεται απευθείας. Ψήστε στη σχάρα 2-3 λεπτά ανά πλευρά, μέχρι να απανθρακωθούν όπως θέλετε
Τι πρέπει να αποφεύγετε όταν ψήνετε λουκάνικα;
Αν και το ψήσιμο λουκάνικων είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία, θα πρέπει να αποφύγετε να τα μαγειρέψετε σε άμεση φωτιά. Το μαγείρεμα των λουκάνικων σε άμεση φωτιά θα έχει ως αποτέλεσμα οι εσωτερικοί χυμοί των λουκάνικων να φτάσουν σε σημείο βρασμού πολύ νωρίς, προκαλώντας σχίσιμο. Επιπλέον, οι γευστικοί χυμοί θα τρέξουν από τα λουκάνικα στις φλόγες, προκαλώντας έλλειμμα γεύσης.
Έτσι, αντ ‘αυτού, είναι καλύτερα ψήνετε τα λουκάνικα σε έμμεση θερμότητα. Αυτό θα δώσει στα λουκάνικα μια καπνιστή γεύση και θα πιο χυμώδη.
Μαγειρεύοντας λουκάνικα στο φούρνο
Αυτός είναι ένας ιδιαίτερα εύκολος τρόπος για να μαγειρέψετε λουκάνικα. Όταν μαθαίνετε πώς να μαγειρεύετε λουκάνικα στο φούρνο, πρέπει να γνωρίζετε τους χρόνους μαγειρέματος. Ορισμένα λουκάνικα που αγοράζετε θα συνοδεύονται από οδηγίες μαγειρέματος, ωστόσο για εκείνα που δεν το έχουν, να θυμάστε ότι τα φρέσκα λουκάνικα χρειάζονται συνήθως περίπου 25 λεπτά για να ψηθούν στο φούρνο και τα κατεψυγμένα περίπου 45 λεπτά.
Το μαγείρεμα των λουκάνικων απαιτεί λιγότερο λίπος από το τηγάνισμά τους, επομένως θεωρείται συχνά μια πιο υγιεινή μέθοδος με παρόμοιο αποτέλεσμα. Επίσης δεν χρειάζεται να καθαρίσετε τη σχάρα μετά.